,,Jeśli szanujemy dziecko i podążamy za jego możliwościami to może ono zrobić więcej, niż od niego oczekujemy, a wszystko co dziecko potrafi - nauczycielowi zrobić nie wolno"(Helen Parkhurst).

„KUBARA sp. j. to firma produkująca zdrową, naturalną żywność.

 Płatki , które na śniadanie jedzą z wielkim smakiem nasze przedszkolaki pochodzą od firmy Kubara . W ofercie znajdują się produkty ekologiczne (marka ekoProdukt), bezglutenowe (marka Amarello), zdrowe przekąski i produkty śniadaniowe (marka Dobra Kaloria) oraz produkty z lnu i naturalne suplementy diety. Pełną ofertę można zobaczyć tutaj: www.kubara.pl oraz w sklepie

" Dla zdrowia i urody" w Lublińcu przy ul. Niedurnego 2

menu  dla dzieci od 4 -  8 września   2017 r


Dzień tygodniaŚNIADANIEOBIADPODWIECZOREK
PONIEDZIAŁEKherbata z cukrem lub kakao na mleku. Płatki (eko) kukurydziane lub z melasą z mlekiem . Długa bułka z masłem, pasztetem   i zielonym ogórkiem   Zupa pieczarkowa zabielana *1, 7,9 drugie danie: ryż z jabłkiem, kompot z jabłekOwoce oraz woda dostepne przez cały dzień , pettitki ciasteczka i owoce, kompot
WYSTEPUJĄCE ALERGENY *8, 11,1,7 *1, 7,9  
WTOREKherbata z cukrem lub kawa zbożowa na mleku. Płatki (eko) kukurydziane lub z melasą z mlekiem . Długa bułka z masłem, chuda szynka, rzodkiewka Zupa z zielonego groszku   *1,3 drugie danie : gulasz wieprzowy,*1 kluski śląskie,* 1 ,3 czerwona kapusta, kompot z jabłekOwoce oraz woda dostepne przez cały dzień , chrupki orzechowe , owoce i kompot
WYSTEPUJĄCE ALERGENY*8, 11,1,7* 1, 3, 7,9* 1
ŚRODAherbata z cukrem lub kakao na mleku. Płatki (eko) kukurydziane z mlekiem lub z melasą   . Chleb mieszany z masłem, serem żótym i ketchupem Zupa krupnik   *1,9, nalesniki z serem   *1,3,7 kompot z jabłek Owoce oraz woda dostepne przez cały dzień, wafle z musem czekoladowym ( eco) ,herbata owocowa
WYSTEPUJĄCE ALERGENY*8, 11,1,71,3,7,9,* 1
CZWARTEKherbata z cukrem lub kawa zbożowa na mleku. Płatki (eko) kukurydziane z mlekiem, Bułka z masłem, pasta jajeczna , sczypiorek    Zupa pomidorowa   zabielana śmietaną*,7,9 kotlet schabowy * 1,3, , ziemniaki ,surówka z białej kapusty ,kompot z jabłekOwoce oraz woda dostepne przez cały dzień, galareka owocowa i biszkopty  
WYSTEPUJĄCE ALERGENY*8, 11,1,71,9,3,7 * 1
PIĄTEKherbata z cukrem lub kakao na mleku. Bułka z masłem, dzemem owocowym   Rosół z makaronem*1,3,9 , jajko sadzone   *3, ziemniaki i mizeria*7 , kompot z jabłek Owoce oraz woda dostepne przez cały dzień . Jogurt naturalny z płatkami kukurydzianymi lub melasą .
WYSTEPUJĄCE ALERGENY*8, 11,1,71,3,7,9,*8,1,7,

W związku z obowiązkiem stosowania m.in. przez placówki przedszkolne ,  Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011, które mówi o obowiązku przekazywania konsumentom informacji na temat obecnych w serwowanej żywności składników lub innych substancji mogących powodować alergie nietolerancji, zamieszczamy do ogólnego zapoznania się wyciąg z w/w rozporządzenia, tj.

"WYKAZ SUBSTANCJI I PRODUKTÓW POWODUJĄCYCH ALERGIE LUB REAKCJE NIETOLERANCJI", 
( zamieszczony poniżej ).


Informacje o obecności poszczególnych alergenów podawane będą w codziennym jadłospisie.


UWAGA


Przypominamy jednocześnie, że w żywieniu dziecka nie powinno się ograniczać produktów alergizujących, chyba, że występuje wyraźne wskazanie lekarza ( w takim wypadku należy dostarczyć do przedszkola stosowne zaświadczenie o alergii występującej u dziecka).

Racjonalne żywienie jest ważne w każdym wieku, a dla malucha może być wręcz kluczowe dla rozwoju.


  Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji



1. Zboża zawierające gluten,

2. Skorupiaki i produkty pochodne;

3. Jaja i produkty pochodne;

4. Ryby i produkty pochodne:

5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;

6. Soja i produkty pochodne

7. Mleko i produkty pochodne

8. Orzechy

9. Seler i produkty pochodne;

10. Gorczyca i produkty pochodne;

11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;

12. Dwutlenek siarki

13. Łubin .

14. Mięczaki .


* zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe ( np. Kakao, dżem, ketchup, koncentrat pomidorowy, produkty z mięsa) mogą zawierać śladowe ilości alergenów, glutenu, mleka, łącznie z laktozą , jaj, soi, orzechów, selera i gorczycy.